Sunday, January 16, 2011

Asam Pedas Keladi

Hoooooo entry ni adalah entry istimewa sebab ia merupakan resepi emak-kuh! ok ok untuk makluman sejagat, blog ini bukan sahaja akan memuatnaikkan masakan yang I buat, tapi oso my mum! hehe :B

Ok, resepi Asam Pedas Keladi ni adalah dari my mum sendiri. I memang tak cari kat internet ke apa.. semua dalam emak I punya memori :) kira I owe her for this recipe!

Buatnya memang sempoi ah sebab I tengok my mum campak-campak je bahan dalam periuk dan dah jadi asam pedas (sumpah kalau i terhegeh-hegeh tengok buku)

Ini rupa paras asam pedas itu. Nampak cam biasa je kan.. tapi siyes memang menyererakan! (V_V)

tadaaaa!!! cik asam pedashh! this is wat i had for my lunch today :D

Bahan:
2 batang keladi - bersihkan dan potong agak dalam 2 ruas jari
3 sudu udang geragau
4 sudu cili kisar
Belacan - sebesar ibu jari
Kunyit hidup - sebesar ibu jari
1 batang serai
Daun kesum
3 keping asam keping
5 cawan air
Garam secukup rasa

Kaedah:
1. Rebus keladi hingga empuk dan toskan
2. Kisar udang, kunyit, belacan dan serai
3. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk dan tambah air
4. Agak mendidih, masukkan garam, asam keping dan daun kesum
5. Masak dalam 20 minit dan sedia dihidang

Happy cooking ya all! :D

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...