Thursday, December 30, 2010

Agar-agar Greeny Chendol

Ok ok, first entry adalah untuk agar-agar cendol. Ya, i buat ketika demam tapi jangan risau setakat ni i tak sebarkan virus merbahaya kepada pemangsa (pemakan). Nak buat sumpahlah tak susah mana! I dulu takoottt lah sangat nak masak agar-agar sebab wisau dia tak cair-cair!
*sungguh mistik*

Kaedahnya sangat-amat-sungguh mudah seperti berikut:-

Bahan-bahan:

Untuk lapisan bawah:

500 ml air
180 gm gula pasir 
300 ml santan pekat (belilah yang dalam kotak) 
10 gm agar-agar powder
(tapi i guna agar-agar yang dlm plastik tu je. Gunalah half untuk lapisan bawah dan atas sebab jika byk sangat, keras macam batu pula agar-agar tu)
500 gm cendol (wahhh..lagi banyak lagi sedap woohhh...)
Secubit garam

Untuk lapisan atas:

500 ml air
200 gm gula merah (kalau tak suka manis sgt, kurangkan sikit)
300 ml santan pekat 
10 gm agar-agar powder 
1 biji kuning telur
Secubit garam 

Cara memasak:

Untuk lapisan bawah:

Masak air, agar-agar dan gula hingga mendidih (pastikan agar-agar cair kalau masih ada lagi rupa agar-agar tu, tambah air sikit)

Masukkan santan dan garam (kacau-kacau jangan sampai berketul)

Masukkan cendol. Kacau sikit lagi dan tuang ke dalam loyang

Untuk lapisan atas:

Masak gula merah dengan air dari 500ml tu. Tapiskan air gula setelah ia hancur

Masukkan air gula, baki air dan agar-agar. Masak hingga mendidih

Kacau kuning telur dalam santan dan tuangkan santan dalam adunan

Masukkan garam. Kacau sikit lagi dan tuang ke dalam loyang

Tips:
Tuang adunan lapisan atas, apabila lapisan bawah sudah mengeras sedikit. Tapi jangan masa ia masih cair, tak lekat nanti lapisan atas! Selamat mencuba! :B

Ok ok, ni agar-agar yang aku dah cuba. Sedap wohhh T_T  *kesan dramatis*



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...